ANBEFALT

KLASSIKERE

Kokt reinsdyrkjøtt /Voessjeme-bearkoe

Slik gjør du

Bruk en stor kjele med vann sånn at det dekker kjøttet. Blodklubben kan kokes i samme kjele som kjøttet, men buljongen kan bli litt grumsete så enten kan man ta av buljong før man legger i klubben eller så koker man den i en annen kjele, i buljong blandet med vann. Margbeinene kan også kokes i samme kjele hvis den er så stor at den dekker hele beinene. Hvis den ikke er så stor kan man stikke ned dem, snu dem og koke hver ende ca. 10 min. Vi bruker å legge i et reinsdyrhjerte i kjøttgryten og bruke det i kjøttsuppe dagen etter.


Kokt reinsdyrkjøtt/Voessjeme-bearkoe

Kok opp vann i en kjele. Legg i kjøttet, tungen og hjertet i det kokende vannet, slik at det dekker kjøttet. Skum av. Tilsett salt. Kokes i ca. 2 timer.


Margbein/Jïrremh

Kokes i vann i en gryte eller i vannbad i ovn ca. 10 minutter. Kløyv dem med øks eller storkniv. Det går også an å sage av dem i begge endene. Strø litt salt på dem og spis margen på brød eller sammen med det andre.


Blodklubb/Gaamsoeh

Hell blodet i en skål. Hakk fettet i små biter og tilsett det i blodet sammen med salt, havregryn og egg. Rør i hvetemel til passe røre. Ta en spiseskje, hold den nede i kjøttgryten eller i en gryte med kokende vann til den er varm. Ta røre i skjeen og legg forsiktig i vannet. Hvis røren holder sammen til en klubb er røren passe tykk. Legg i en og en til røren tar slutt. Kok i ca. 5 minutter.


Brød/Laejpieh

Smelt smør, hell i sirup, kulturmelk og vann. Varm til ca. 37 grader. Smuldre gjær i bakebollen, hell over væsken. Rør ut gjæren. Tilsett salt, hjortehornsalt, sammalt rug fin, sammalt rug grov og hvetemel. Vær litt forsiktig med hvetemelet, deigen skal bli passe tykk. La den heve i ca. 1 time. Del deigen i 12-14 emner. Kjevle ut dem tynt (på byggpapp eller seilduk eller bruk mye mel). Bruk kruskjevle til slutt. Stek på stein over glo i lavvoen eller på middels varm takke på begge sider.


Kjøttsuppe/Bearkoejoptse

Kraft fra kjøttkoket
Kjøtt som ev. ble igjen fra dagen før
Hjertet som vi kokte i går
Grønnsaker etter fritt valg, f.eks. kålrot, gulrot, pastinakk, potet,
klimp (1 egg, litt salt, hvetemel til passe røre. Legg i gryten med teskje og kok i ca. 5 min)


Servering/Gåassoehtimmie

Server alt sammen på en tallerken med tyttebær og litt smør på blodklubben. Drikk buljongen til.

Tungene er også gode kalde som pålegg.

Lars Aage Brandsfjell

«Når Stensaasen spurte meg om å skrive ned min favorittrett med reinsdyrkjøtt var jeg ikke i tvil om hvilken rett jeg skulle velge. Det som ble vanskelig var å skrive ned en oppskrift som andre skal ha nytte av. Vi har aldri målt og veid det som er i gryten, men gjør et forsøk slik at du også kan prøve kokt reinkjøtt med margebein og blodkubb slik vi mener det skal smake.»

Lars Aage
Reineier fra Brekken

  • Velg størrelse
    Legg i handlekurv