Reinsdyrslakteri i generasjoner

Stensaas Reinsdyrslakteri ligger mellom Røros og Brekken og drives i dag av tredje generasjon Stensaas. Det som nå er en solid familiebedrift startet så smått med en reinhandel i ny og ne rundt 1890. Siden da og frem til i dag har vi utviklet oss til å bli et av landets største og mest moderne reinsdyrslakteri.

Utviklingen fra gammeldags buskslakting, der bare innvollene og innmaten ble tatt ut før dyrene ble fraktet frem til gårds med hest og slede, og frem til dagens drift- og slaktemetode, har vært enorm. Her ligger det generasjoner med kunnskap som vi viderefører i dagens moderne drift.

Ren mat fra fjellet
Vår region preges av vennlige, åpne fjell hvor reinen trives, store skoger der elgen holder til og glitrende blå fjellvann hvor ørreten vaker i lyse sommerkvelder. Dyrene går på beite i de reneste naturområdene som finnes, og vi garanterer at de er fri for medikamenter og kunstig fôring.

Et sunt kjøttmåltid
Reinsdyrkjøtt har lav fettprosent, høyt antioksidantinnhold og er rikt på protein, jern og B-vitamin. Det er rett og slett noe av det sunneste og magreste kjøttet du kan spise og er sammenlignbart med mat fra havet når det kommer til omega-3 og essensielle fettsyrer.

Produkter fra reinsdyrslakteriet
Vi har omlag førti ulike reinsdyrprodukter i vårt sortiment; Kvernet reinsdyrkjøtt, mørbrad, strimlet mørbrad, flatbiff, ytrefilet, indrefilet, reinsdyrskav, surret stek, røkt hjerte og tørket kjøtt er et utvalg av våre mest populære. I tillegg har vi over tretti forskjellige produkter fra både elg, hjort, fisk og annet vilt.

Sør-samisk reindrift

Sterkt tillitsforhold til reineierne
Selv om arbeidsmetodene har endret seg har noe stått stille: Familien Stensaas og bedriftens forhold til reineierne. Gjennom generasjoner er det bygd sterke tillitsforhold som er avgjørende for stabilitet og sikkerhet for både forbrukerne, leverandører og bedriften.

Med reinsflokk i arbeidshverdagen
Reindriftas ulike oppgaver følger tett samenes åtte årstider og naturens variasjonene i vær og vekstforhold. Det er uforutsigbart og spennende. Flokken beveger seg i takt med årstidene fra vinterbeite, til flytting mot lavere strøk, kalving og merking, innsamling av bukker for slakt, brunst, innsamling og flytting til kalveslakt og atter nye vinterbeiter.

Pølsemakeri

Håndarbeid med lange tradisjoner
Reinsdyrkjøtt og viltkjøtt generelt er et unikt produkt og kan utnyttes til en rekke spesialprodukter. I vårt eget pølsemakeri utvikler pølsemakeren både nye og tradisjonelle smaker, fra oppskrifter som går mange generasjoner tilbake. Mye av denne matproduksjonen er et rent, og svært tidkrevende, håndarbeid.

Produkter fra pølsemakeriet
Vi har et bredt sortiment av spennende produkter fra vårt pølsemakeri, som viltburger, hakkebiff, flere typer spekepølser, surpølse, kjøttpølse og kjøttrull. Pølsemakeren utfører også leiearbeid på bestilling av spesialprodukter etter eget ønske.

Rakfisk

Norgesmester i rakfisk

I fjellområdene rundt Røros har rakfisken lange tradisjoner og har som ellers i landet gått fra å være hverdagskost til enestående populær festmat.

I vår egen avdeling på slakteriet legges rakfisken slik vi har lært gjennom generasjoner og lagres i flere måneder til fisken får ønsket konsistens og smak. Under Rakfisk NM har vi blitt tildelt flere NM-titler og pallplasseringer. Kanskje ikke så rart den har blitt en favoritt hos mange av våre kunder?

Røkeri

Røyking på tradisjonelt vis
Høsten 2017 åpnet vi vår nybygde røykegamme, der vi røyker viltkjøtt på tradisjonelt vis over glo og røyk. For oss er det viktig å ta vare på gamle tradisjoner, og røyker derfor kjøttet basert på kunnskap som er videreført gjennom generasjoner. Vilkjøtt som er kaldrøkt gir en nydelig smak og har ført til flere nye, og spennende produkt i vårt sortiment.

Fjellturer og festmiddager
Vi ønsker å utvikle produkter til enhver smak, og har dermed røykaprodukter som passer godt til hverdags og fjellturer, men også delikatesseprodukter som egner seg på tallerkenen når det er duket for fest. Lettrøkt bogplomme av rein kan man for eksempel skjære i skiver og steke i bålpanna, mens lettrøkt og gravet reinsdyrfilet er noe av det beste og fineste man kan servere som forrett. Mulighetene er mange, og produktene likeså – ta en kikk innom vårt sortiment innen røykaprodukter her.